Istoric vechi Parohia Runcu

Istorie Mai 17, 2015

       Satul Runc, este situat in partea de nord a raionului Negresti, la o distanta de 30 de km de soseaua ce duce de la Negresti pana la Tibana -24 km,  iar de la Tibana- 6 km pe drumul de tara prin satul Poiana de Sus, pe un podis deluros se patrunde in satul Runcu.  

      Satul a luat fiinta in anul 1864 cand a fost expropriata o parte din mosia boierului Badarau. Atunci cateva familii din Palanca, care munceau pe mosia boierului, au parasit satul si s-au coborat 2 km pe valea piriului Runcu, fiecare  facandu-si cate un bordei, pe locul unde a fost improprietarit,  de unde le-a ramas si porecla, la “bordeele din Runcu”.

      Locuitorii satului sunt romani de religie crestina ortodoxa si ocupatia lor de capetenie este agricultura si crestere animalelor.

Numele satului vine de la paraul Runcu, sau de la padurea Runcu.

      In sat s-au pastrat obiceiurile si datinile legate de sarbatorile de iarna, Craciun, Anul Nou si Boboteaza cand se umbla cu steaua, cu plugusorul, semanatul, etc

      Biserica Runcu este construita din caramizi arse pe temelie de piatra si acoperita cu tabla alba. Privita in exterior biserica are un aspect simplu in stil neomoldovenesc si la intrare are o turla de zid care serveste in mod provizoriu si de clopotnita, aici fiind asezate cele  clopote ale bisericii.

      In fata are un pridvor de 4,30 m pe 3,20 m construita din zid de caramida, iar la usa altarului care este afara spre miaza zi are un pridvoras care serveste cele ale paraclisierului in vremea oficierii slujbelor. Biseica a fost construita de mesterii: Corbu Vasile, Rosu Constantin si altii din Raionul Negresti, iar enoriasii au prestat munci voluntare de salahorie.

 

      Este construita din fondurile date de enoriasi si alte donatii in timpul preotilor parohi Gheorghe Pancu 1954-1958, Pr. Constantin Velescu 1958-1960 si Protosinghelul Zenovie Ghidescu 1961-…………..

      Biserica face parte din timpul bisericilor moldovenesti rurale, iar in interior nu este pictata.

      Catapeteasma este din lemn de stejar fara sculpturi.

      Biserica poseda toate odoarele sfinte trebuitaore cultului divin, fara sa aiba vreo insemnatate ca vechime sau arta.

 

      Starea actuala a bisericii este buna, necesita, insa, scoaterea clopotelor din turla, intrucat turla n-a fost construita pentru a sustine clopote si deci este periclitata la tragerea clopotelor.

     Drumurile de acces de la centrul raional pana la Tibana- 24 km se fac cu I.R.T.A. convenabil pe orice timp, iar de la Tibana -6 km pana la Runcu pe drum de tara care pe vreme rea atat vara cat si iarna se patrunde cu anevoie din cauza noroiului, a apei si a inzapezirii.